Kortrijk

Het lijkt een volkssport. Maar als je naar het prijskaartje van een avondje voetbal kijkt, gaat het om meer dan alleen een ticket. En dat geldt niet enkel voor voetbal, ook andere sporten vergen wel wat van de kijker of van de beoefenaar.

Ook in sportkringen kan UiTPAS drempels helpen wegnemen. Dat is althans het relaas van Leslie Ramboer van de Stad Kortrijk en Simon Clinckemaillie van KV Kortrijk

“Een tekort aan geld mag geen gebrek aan voetbal zijn”, zegt Simon, “Daarom is onze club vrij snel ingestapt in het project UiTPAS. En daarmee waren we overigens de eerste eersteklasser. Bij ons is er ook geen limiet op het aantal mensen met kansentarief. Als je iets meent als club, dan moet je voluit gaan.” De reductie voor mensen die recht hebben op het kansentarief is inderdaad aanzienlijk. In Kortrijk betaal je 25,80 euro in plaats van 139 voor een abonnement met een plekje achter het doel. En voor de familietribune betaal je 33,80 euro in plaats 179 euro. “Voor de losse tickets betaal je even weinig. Hier kan je naar een topwedstrijd tussen Kortrijk en Brugge komen kijken voor 4,40 euro.”

Andere clubs in eerste klasse zijn niet of minder genereus. Bang voor een ‘aanzuigeffect’, voor verlies van inkomsten of wat dan ook. “Onterecht”, zegt Simon, “Wij hebben vandaag 127 abonnees met kansentarief. Dat is best doenbaar.”

“Maar het gaat eigenlijk niet alleen over het ticket. Een voetbalwedstrijd bijwonen is op zich best een prijzige uitgaansavond. Want je wil ook iets drinken en iets eten. En misschien een sjaal kopen. En zo loopt het op. Vandaar moeten we ook op die andere drempels werken.” En dat doet KVK met verve. UiTPAS wordt meegenomen in de communicatie van de club, die ook actief zoekt naar dialoog met de gebruikers. “UiTPAS is ook een verbetering in vergelijking met vroeger. Mensen konden hier bij KV Kortrijk al langer korting krijgen, maar dat was op basis van een briefje van het ziekenfonds waarmee je kon zien of men een verhoogde tegemoetkoming krijgt. Tja, dat was dan ook zichtbaar aan het loket. De UiTPAS haalt dat stigmatiserende weg”, zegt Leslie Ramboer van de Stad Kortrijk.

UiTPAS vereenvoudigt

Het voorbeeld van de eersteklasseclub wordt ook elders in de stad opgepikt. Sportclubs stappen in UiTPAS. Dat is niet in het minst de verdienste van Leslie, die de deuren plat loopt bij de Kortrijkse sportclubs.

“Ik ben sociaal werker en ben indertijd bij de sportdienst gaan werken. Ik heb automatisch de reflex om te kijken of iedereen ‘mee is’. Mijn eerste opdracht was om te zorgen dat ‘mensen in armoede meer gebruik zouden maken van het sportaanbod’. Dat is iets dat je niet doet door gewoon eens vraag en aanbod te presenteren. Dat doe je door met de verenigingen te gaan spreken. Uit die gesprekken heb ik geleerd dat financiële drempels de voornaamste belemmering zijn om deel te nemen. En elke club gaat daar anders mee om: negeren, helpen, een solidariteitsfonds,... Met het netwerk Surplus hebben we dat kunnen oplossen. Aan de hand van een formulier kon een club 80% terugkrijgen van de inspanningen die ze leverden om bijvoorbeeld iemand uitrusting of lidgeld te betalen. Maar UiTPAS heeft dat allemaal nog vereenvoudigd.”

Bij de introductie van UiTPAS hadden de clubs zorgen rond de verwachte financiële input. Aanvankelijk derfde de club zelf niets om eerst de financiële impact in te schatten. Nadat ze de balans opmaakten, pasten ze de gangbare solidaire kostendeling wel toe. Als een club meer dan 5% leden met kansentarief heeft, ondersteunt de stad daarna - via vzw Sportplus - de clubs wel met extra geld. De eerste regeling van volledige terugbetaling door de stad is dus recent gestopt en het financiële aandeel van de clubs bij het kansentarief is gestegen. Een sleutelmoment: wie zou blijven in het UiTPAS-systeem?

“Drie clubs zijn er uitgestapt”, zegt Leslie, “De rest bleef. Op vandaag tellen we 35 sportclubs die aangesloten zijn bij UiTPAS: voetbal- en basketbalclubs en clubs voor gevechtssporten, dat zijn de voornaamste sporten.”

In de fitnesswereld is nog een inhaalbeweging te maken. De publieke fitnessclub van vzw Sportplus scoort goed, de private clubs stappen (nog) niet in.

Praktijkvoorbeeld

Karateclub Diksmuide: leden én club baat bij UiTPAS

03 okt. 2019

"Dit betekent een belangrijke tijdswinst voor zowel de club als de leden."

Meer lezen

Verenigingen en UiTPAS

Hoe zetten sport-, jeugd- en andere verenigingen UiTPAS in voor hun werking en welke voordelen halen ze eruit?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Start to UiTPAS

03 mrt. 2020

Ontdek de voordelen van UiTPAS in deze mini-reportages bij 15 organisatoren van vrijetijdsaanbod.

Meer lezen