Sint-Truiden

Sint-Truiden startte dit jaar met UiTPAS. Maar de centrumstad van Haspengouw doet dit meteen onder de vlag van de regio. “We hopen dat de gemeenten rond ons mee instappen. We horen alvast enthousiaste geluiden.” Communicatieambtenaar Bert Flossie en Klara Delwiche van de dienst welzijn geven aan dat UiTPAS er alvast voor gezorgd heeft dat de interne samenwerking sprongen vooruit is gegaan.

“Er was al een samenwerking om kansengroepen te betrekken in de vrije tijd, maar het werkte wat stroef: we hadden in de stad allemaal verschillende werkwijzen en tarieven. Bovendien moest de houders van een kansenpas eerst het volle tarief betalen waarna je pas achteraf de korting kon recupereren. UiTPAS heeft dit opgelost: we hanteren nu één kortingssysteem en de korting wordt ook meteen toegekend”, zeggen Bert en Klara.

“We werken nauw samen met de vereniging tegen armoede Rap op Stap”, zegt Klara. In 2016 werd een lokaal netwerk opgericht, in 2017 werd een dossier ingediend voor UiTPAS en dit jaar kon de werking worden opgestart. Met resultaat: meer dan 1.600 passen zijn er in omloop, waarvan de helft met kansentarief. “Dankzij de brief die we naar mensen hebben gestuurd om hen te melden dat ze recht hebben op een UiTPAS met kansentarief. We zién ook meer participatie. We hebben zopas nog een evaluatie gemaakt en in bijzonder cultuur is tevreden.” Waar we ook heel tevreden over zijn is dat de UiTPAS ervoor zorgde dat we intern beter zijn gaan samenwerken.

Haspengouw

“We zijn de hoofdstad van Haspengouw en we willen dit ook op alle mogelijke manieren invullen. Toen we met UiTPAS van start gingen hebben we dus meteen de naam van de streek gebruikt. We hebben dat ook uitgelegd aan de omliggende gemeenten. Het is echt onze ambitie om hen erbij te krijgen. Er is hier al best wat samenwerking in de regio. De besturen reageerden daar alvast positief op. Vanaf 2019 zullen we werk maken van de uitbreiding”, zegt Bert Flossie. “Het voordeel voor hen is dat ze kunnen inhaken op iets dat al bestaat. Het zal ook interessant zijn om het gezamenlijke aanbod naast elkaar te leggen”, vult Klara aan.

"Het is onze ambitie de omliggende gemeenten erbij te krijgen"

Alle baliemedewerkers samen

Op vandaag werkt Sint-Truiden enkel met de aanbieders van het lokale bestuur. “Het zwembad scoort goed”, zegt Bert, “Er worden ook veel punten gespaard in de bibliotheek, de academie en bij cultuur.” “Ons beste verkooppunt is de toerismebalie”, zegt Klara, “Alle balies kunnen ook kansentarief toekennen, dat hebben we intern ook zo afgesproken en dat werkt handig. Mensen komen met hun brief toe en dan passen we de kaart meteen aan. We hebben er goede interne procedures voor vastgelegd.”

Sint-Truiden bracht de zowat veertig baliemedewerkers samen voor een vorming toen de pas van start ging. “Dat was heel fijn. Blijkbaar was het ook de eerste keer dat alle medewerkers die balies bemannen eens samen waren. Voor herhaling vatbaar”, zegt Bert.

“Onze plannen voor 2019? Hopelijk komen er een aantal gemeenten bij. En we willen nu het publieke aanbod loopt ook werk beginnen maken van de verenigingen. Dat zal wat werk vergen, maar Publiq stelt ons gerust dat dat vlot zal gaan. En we willen ook werk blijven maken van een goede verhouding bij de pashouders, tussen niet-kansentarief en kansentarief. Goed communiceren dus, en goede voordelen bedenken.”