30 jaar zomer van Antwerpen

Zomer van Antwerpen is een multidisciplinair kunstenfestival dat gedurende de zomermaanden overal in Antwerpen plaatsvindt. Er valt van alles te beleven, zoals muziek, film, dans en diverse voorstellingen. Ruim twee maanden lang trekken 800 evenementen zo’n 300.000 bezoekers. Bij zijn dertigste editie dit jaar blijft Zomer van Antwerpen trouw aan succesformules als wijkconcerten op verschillende Antwerpse pleintjes, openluchtcinema, de houten tribune van de Zonsondergang en de Zomerbar.

© Sigrid Spinnox

Voor elke Antwerpenaar

Zomer van Antwerpen streeft ernaar in de eerste plaats elke Antwerpenaar te bereiken, maar mikt ook op toeristen.

Om dit brede publiek te bereiken en te betrekken, staat toegankelijkheid centraal bij het festival. Dat blijkt ook uit de programmatie, de locatiekeuze van de verschillende projecten en de ondersteuning ter plaatse, en de communicatie van het festival.

Emilia Calabrese, communicatiemedewerker bij Zomer van Antwerpen, licht toe hoe ze hier werk van maken.

Rijk en laagdrempelig programma

Emilia: Om te beginnen maken we Zomer van Antwerpen toegankelijk door de aard van de programmatie zelf. We programmeren woordloze voorstellingen, waardoor mensen met een auditieve beperking, maar ook mensen die geen of weinig Nederlands spreken zonder drempels kunnen genieten van de voorstelling.

Daarnaast stellen we een aanbod samen met niet enkel populaire namen, wel vaak jonge artiesten die begeleid worden in prille projecten op bijzondere locaties in de stad en de districten. We brengen de activiteiten werkelijk tot aan de voordeur van de bewoners. Voor projecten als 'Muziek in de wijk’ werken we samen met lokale verenigingen.

© Wout Vloeberghs

Ondersteuning voor bezoekers met een beperking

Daarnaast zetten we in op toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Vooraf nodigen we ervaringsdeskundigen uit, zoals rolstoelgebruikers, om de terreinen te testen en verbeterpunten aan te dragen. We onderhouden contacten met doelgroepenverenigingen om aan hun behoeften te voldoen. Ook bieden we vooraan gereserveerde plaatsen, en is er de mogelijkheid om vooraf teksten op te vragen. Bij sommige voorstellingen en films bieden we Roger luisterondersteuning*, schrijftolken, gebarentolken, ringleiding*, en ondersteuning via apps zoals Earcatch en Subcatch.

© Sigrid Spinnox

* Dit zorgt ervoor dat slechthorenden met hun hoortoestel het geluid van de voorstelling kunnen horen zonder dat zij last hebben van storende omgevingsgeluiden.

Toegankelijke communicatie

Taaliconen gidsen anderstaligen door het aanbod

Speciaal voor anderstaligen ontwikkelen we een folder met evenementen en voorstellingen die voor hen geschikt zijn, voorzien van taaliconen. De taaliconen bij elke voorstelling geven aan hoe groot je kennis van het Nederlands moet zijn om de voorstelling goed te kunnen volgen. In deze folder wordt enkel het aanbod opgenomen dat niet gebonden is aan het Nederlands, zoals films met ondertiteling of woordloze voorstellingen. We verspreiden deze flyer bij locaties zoals LIGO (NT2-school) en andere plekken die met anderstaligen en inburgeraars werken.

We nodigen ook groepen uit om samen deel te nemen. Zo is er Zomer van Atlas: een taaloefenkans voor inburgeraars vanuit het kennismaken met vrijetijdsbesteding en leren kennen van activiteiten van Zomer van Antwerpen. En via de Atlas jeugdwerking komen jongeren in contact met Zomerfabriek activiteiten.

Ook in de UiTdatabank voegen we taaliconen toe aan de evenementen van Zomer van Antwerpen. Het gebruikte taalicoon wordt bepaald door de programmator, die het aanbod het beste kent, in samenwerking met de medewerker inclusie.

Ten slotte vertalen onze brochure naar het Frans en het Engels.

Effectieve doelgroepgerichte communicatie via UiTdatabank

We geven bij onze evenementen in de UiTdatabank ook toegankelijkheidsvoorzieningen aan, zoals rolstoeltoegankelijkheid en ringleiding. Om de taaliconen en toegankelijkheidsvoorzieningen zo specifiek mogelijk toe te passen, voeren we elk evenement van Zomer van Antwerpen apart in de UiTdatabank in, in plaats van één algemeen evenement. Voor deze taak schakelen we een jobstudent in.

De moeite, want dit heeft veel voordelen: door de toegankelijkheidsvoorzieningen en taaliconen toe te voegen in de UiTdatabank, verschijnen onze activiteiten niet alleen op UiTinVlaanderen, maar ook op doelgroepgerichte websites zoals de Inter agenda met toegankelijke evenementen.

Door elk evenement apart in te voeren in de UiTdatabank en toegankelijkheidsvoorzieningen en taaliconen toe te voegen, verschijnen onze activiteiten ook op doelgroepgerichte websites zoals de Inter agenda.
Emilia Calabrese
Communicatie Zomer van Antwerpen

Toegankelijke taal

Uiteraard passen we ook ons taalgebruik in de communicatie aan door bijvoorbeeld korte zinnen te gebruiken en moeilijke woorden of 'cultureel jargon' te vermijden. Hiervoor werken we bij het opstellen van de folder voor anderstaligen samen met Atlas. Zij adviseren ons over hoe we onze taal en communicatie verder kunnen afstemmen op mensen die Nederlands leren.

Voorrang en korting voor mensen met een beperkt budget

Om kwetsbare groepen te betrekken, krijgen de lidorganisaties van Vrijuit de kans om het programma als eerste te ontdekken en groepstickets tegen aantrekkelijke prijzen te kopen, nog voordat de officiële ticketverkoop van Zomer van Antwerpen begint. Ook individuele deelnemers met een A-kaart met kansentarief kunnen altijd profiteren van korting.

© Wout Vloeberghs

Inburgeraars vrijwilligen mee

Bovendien wordt onze enthousiaste vrijwilligersploeg versterkt door mensen die via hun inburgeringstraject een aantal uren vrijwilligerswerk moeten doen. We streven ernaar om deze mensen ook na hun verplicht aantal uren bij onze vrijwilligersgroep te behouden, hier ligt nog heel wat potentieel.

© Sigrid Spinnox

Tips & tricks

Iedereen welkom: tips voor een inclusieve activiteit in de UiTdatabank

16 aug. 2023

Wil je een groter en diverser publiek bereiken? Begin bij je communicatie: met deze tips zorg je ervoor dat iedereen de weg vindt naar jouw activiteit.

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Luisteren en werken op maat

03 jul. 2024

Hoe kunnen we ouderen met migratieachtergrond toeleiden naar vrije tijd? Kamal El Morabit uit Borgerhout verklapt ons zijn geheime recept voor een succesvolle werking rond ouderen en vrijetijdsparticipatie.

Meer lezen
Tips & tricks

Hoe maak je van jouw activiteit een publiekstrekker op UiTinVlaanderen?

03 mei 2024

We geven je enkele tips om je kans te vergroten dat ons marcom-team jouw activiteit opneemt in de tipsartikels en lijstjes op UiTinVlaanderen.

Meer lezen