Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt ruim 280.000 euro vrij voor 197 scholen om een creatief schoolproject te realiseren in het kader van het dynamoPROJECT. Dit cultuurproject stimuleert de brede ontwikkeling van elke leerling. Scholen kunnen tweemaal per jaar dynamosubsidies aanvragen.

Scholen van kleuteronderwijs tot hogeschool kregen de kans een project in te dienen via cultuurkuur.be, het online platform voor cultuureducatie, een coproductie van CANON Cultuurcel en CultuurNet Vlaanderen. Elke school werkt vanuit haar eigen identiteit een eigen creatief project uit, dat door een professionele jury beoordeeld werd. 

Enkele voorbeelden:

  • Het Sint-Theresiacollege in Kapelle-op-den-Bos gaat aan de slag met haar kersverse STEM-richting. De leerlingen zullen wetenschap combineren met theater en journalistiek, onder begeleiding van theaterhuis LARF! en Filmeducatie.be.
  • Kinderen van de Gemeentelijke Lagere School uit Dilbeek zoeken het antwoord op de vraag “Wat is een mens?” en werken samen met een filosofe, een zeefdrukkunstenares en een theatermaakster.
  • In het Anderlechts GO! Atheneum ontdekken leerlingen de waarde van alledaags erfgoed. Steun in het creatieve proces krijgen ze van LECA, het Landelijke Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag.
  • De basisschool Dol-Fijn uit Waregem creëren een openluchttheatervoorstelling. Ouders en leerlingen gaan aan de slag voor de bouw van decors en het maken van kostuums.
  • De gemeentelijke basisschool in de Schoolstraat in Gent werkt samen met het Museum voor Schone Kunsten en brengt kunstenaars en leerlingen samen. Het werk dat de kinderen maken zal in het MSK tentoongesteld worden.

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits: “Kinderen in contact brengen met cultuur verruimt hun blik op de samenleving. Iets waar we moeten blijven op inzetten, zeker in de huidige actuele context. Cultuur en onderwijs zijn belangrijke partners in het vorm geven aan de samenleving, in het tot stand brengen van vooruitgang. Cultuur en onderwijs dragen op een actieve en creatieve manier bij jongeren bij aan talent­ontwikkeling. De deelnemers aan het dynamoPROJECT leveren hier een belangrijke bijdrage.” 

Integratie Dynamo3 op Cultuurkuur.be

Sinds 2015 is het subsidieprogramma dynamo3 geïntegreerd in cultuurkuur.be. Mede door deze integratie groeide het aantal scholen dat actief is op de site, tot meer dan 800 en verdubbelde het aantal unieke bezoekers tot ruim 1.300 per week.

Cultuurkuur profileert zich als dé tipgever voor cultuureducatieve activiteiten met leerlingen en geeft vleugels aan cultuur en onderwijs. Culturele organisaties kunnen nu rechtstreeks in contact treden met leerkrachten uit het ganse Vlaamse onderwijsveld. Op hun beurt krijgen leerkrachten een stevig instrument in handen om uit het rijke aanbod de interessante cultuureducatieve activiteiten te ontdekken die inspelen op specifieke thema’s en leerdoelen. De integratie van social media-functies vergemakkelijkt ook het uitwisselen van ervaringen met andere collega’s.