Wat is cultuureducatie?

Cultuureducatie is...

  • leren over of door cultuur zodat jong en oud cultuur kunnen beleven
  • persoonlijk en sociaal kunnen ontwikkelen door cultuur
  • kansen krijgen om culturele competenties te verwerven en te versterken

Cultuureducatie gebeurt overal: binnen kunsten en erfgoed maar ook bij jeugdwerk, onderwijs, welzijn,... Cultuureducatie bouwt bruggen naar een zo breed mogelijk publiek, over de verschillende beleidsdomeinen, sectoren en kunstdisciplines heen.

Liesbeth De Clercq
Neem contact op met
Liesbeth De Clercq
Kennismedewerker cultuureducatie
email hidden; JavaScript is required
JavaScript is required to reveal this message.

Wat doen we?

We brengen kennis over cultuureducatie samen vanuit verschillende sectoren en kunstdisciplines. Omdat het verrijkend is om verschillende benaderingen en methoden te leren kennen. Omdat het waardevol is om uit te wisselen over vergelijkbare vragen en uitdagingen - ongeacht de sector of kunstdiscipline.

We delen praktijkvoorbeelden en inspiratie uit binnen- en buitenland, nodigen je uit om naar experts te luisteren, organiseren uitwisselingsmomenten en vertalen relevant onderzoek in bruikbare tips.

We faciliteren kennisuitwisseling door evenementen te organiseren en online kennisitems te ontsluiten. De nieuwsbrief cultuureducatie biedt een maandelijkse dosis aan inspiratie over het thema.

Voor wie?

Onze doelgroep is iedereen die bezig is of zou willen zijn met cultuureducatie - over de verschillende beleidsdomeinen, sectoren en kunstdisciplines heen.

Mag het wat meer zijn?

Heb je een warm hart voor cultuureducatie en vind je uitwisseling en contact met anderen uit de sector belangrijk?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief cultuureducatie

Roadtrip Cultuureducatie 2024

De Roadtrip Cultuureducatie? Dat is een reeks verrijkende kennisevents verspreid over het jaar, in samenwerking met partners uit het veld. Met een lezing, workshop of tafelgesprek duiken we telkens in een ander aspect van cultuureducatie.

Ik ben benieuwd

Dit was de Roadtrip Cultuureducatie 2023

In 2023 organiseerde publiq voor een vijfde keer de Roadtrip Cultuureducatie. Met vier evenementen verkenden we diverse thema’s die raken aan het brede begrip cultuureducatie om elkaar te inspireren en te verrijken.

Ik ben benieuwd

Netwerk Vitamine C

Wissel uit over cultuureducatie met andere radars van het netwerk Vitamine C.

Word radar van het netwerk
Onderzoek

Een tweede veldtekening cultuureducatie: een terug- en vooruitblik

16 dec. 2021

In opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd, Media onderzochten Lode Vermeersch en Nele Havermans (HIVA) in 20-21 de praktijk van gesubsidieerde cultuur- en jeugdorganisaties in het cultuureducatieve veld, hun beleid en visie hierop en het overheidsbeleid rond cultuureducatie.

Meer lezen
Kennisdossier

Leeswijzer Uit de Schaduw

20 jan. 2020

Een handig overzicht van alle artikels uit de publicatie 'Uit de Schaduw: de ontwikkeling van kunst- en cultuureducatie in de vrije tijd in Vlaanderen', samengesteld door Jan Staes en Tijl Bossuyt in opdracht van publiq in 2020.

Meer lezen

Res-sentir/Op de tast

Een tweejarig onderzoek- en uitwisselingstraject in nauwe samenwerking met kunsteducatieve partners uit Noord-Frankrijk en Vlaanderen

Meer lezen

Bekijk ook:

Praktijkvoorbeeld

Concertgebouw Brugge deelt zijn tips & tricks voor outreachend werken

Evelyne Coussens — 26 mrt. 2024

Het Concertgebouw Brugge heeft een lange traditie in publieksbemiddeling, maar pas sinds 2023 staat outreachend werken bovenaan de prioriteitenlijst van de Kunstinstelling. Maar wat betekent dat ‘uitreiken’ precies en waarom zou je er als kunst- of cultuurhuis op inzetten?

Meer lezen
Praktijkvoorbeeld

Interioor: luisteren naar de akoestiek van een ruimte

31 jan. 2024

Kunstorganisatie aifoon laat deelnemers op een open en avontuurlijke manier ontdekken hoe ze luisteren. De toolbox 'Interioor' stimuleert leerlingen en leerkrachten om te luisteren naar de akoestiek van een klaslokaal en deze aan te passen op een persoonlijke manier.

Meer lezen
Verslag kennisevent

Hoe verleiden we jongeren tot cultuurparticipatie?

12 jan. 2024

Om jongeren te verleiden tot cultuurparticipatie moet je hen ervaringen bieden die hen vooruit helpen in het proces van opgroeien. Dat is, kort gezegd, de boodschap van jeugdsocioloog Maike Kooijmans, die te gast was op het publiqForum van december 2023. Stoppen met aanbodsgericht denken, maar schakelen naar identiteitsgericht denken. Lees hier Kooijmans overtuigende argumenten.

Meer lezen