Als invoerder van de UiTdatabank ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden. Daarin staat dat je steeds auteurs- en portretrechten moet respecteren. Jij als invoerder bent immers aansprakelijk voor de inhoud van wat je plaatst.

Organisatoren moeten bij het uploaden van hun beelden altijd de auteursgegevens opgeven voordat de foto’s kunnen worden ingevoegd. Dit is de schriftelijke toestemming van de fotograaf, tenzij je rechtenvrije foto's gebruikt.

Komt er toch een melding van onrechtmatig gebruik van een foto tot bij publiq, of zelfs een claim - vaak wordt dat door de eigenaars opgespoord via speciale software - dan nemen we contact op met de stad, gemeente of koepelorganisatie onder wie de invoerder in kwestie valt. De stad of gemeente kan dan de invoerder contacteren. Afbeeldingen waarop de invoerder geen rechten heeft of krijgt, worden verwijderd.

Wat doe ik als stad, gemeente of koepelorganisatie bij een copyrightprobleem?

Als partner licht je in eerste instantie jouw verenigingen of organisatoren in. Daarna kunnen zij zelf beslissen of ze de foto willen weghalen of de gebruiksrechten aanvragen. Vergeet zeker ook niet de communicatie van de verdediger van het copyright door te sturen. Op die manier heb je een schriftelijk en formeel bewijs van de acties die je ondernomen hebt.

Om te vermijden dat er ondanks de preventieve aanpak van publiq toch problemen opduiken, raad je best alle verenigingen aan om zelf voor foto’s van voorbije evenementen of acties te zorgen. Zo hebben ze het auteursrecht van hun eigen materiaal in handen. Let wel op voor het 'recht op afbeelding', dat stelt dat elke afgebeelde persoon het gebruik van een afbeelding tegen kan houden. Moedig de verenigingen dus zeker ook aan om voor goede beelden de toestemming van de geportretteerde personen te vragen.

Tips

Niet:

  • Vermijd het gebruik van foto's die je vindt via Google Images.
  • Ook wanneer je foto's vindt waarbij een auteur vermeld staat, mag je deze niet gebruiken zonder toestemming.

Wel:

  • Enkele websites met gratis rechtenvrije foto's zijn pixabay, freerangestock, unsplash en pexels.
  • Bij Flickr kun je de ‘creative commons’-zoekfilter gebruiken. Dat doe je door een zoekopdracht in te geven en via ‘advanced search’ het vakje ‘only search within creative commons licensed content’ aan te vinken. De resultaten die je zo krijgt, mag je gebruiken als je de bron en het copyright vermeldt.
  • Denk er vooral aan om tijdens activiteiten zelf foto's te nemen die je achteraf kunt gebruiken voor volgende evenementen. Hou hierbij rekening met de privacy en zorg in bepaalde gevallen voor toestemming van de (ouders van de) geportretteerde personen.