Demos en publiq worden één organisatie

Zoals je misschien al hebt gehoord, gaan publiq en Demos, kenniscentrum voor participatie en democratie, binnenkort als één organisatie verder. Vanaf 2025 worden Demos en publiq officieel ‘één geheel’. En dat is goed nieuws, want ​​vanuit onze gedeelde én eigen expertise kunnen we zo de vrijetijdssector en lokale besturen maximaal ondersteunen in alle facetten van vrijetijdsparticipatie. De samenwerking en kruisbestuiving die er al was, kunnen we zo nog verder uitdiepen.

Geïntegreerde werking vanaf 2026

Concreet betekent dit dat de Demos-collega’s zich begin september installeerden in de kantoren van publiq, om vanaf hier hun werk onveranderd verder te zetten. Dit jaar en in 2025 zetten we in op continuering van de dienstverlening van Demos. We nemen samen verder de tijd om elkaars werking door en door te leren kennen, en toe te werken naar een duurzame geïntegreerde samenwerking, die we vanaf 2026 zullen realiseren.

Demos

Demos is het Kenniscentrum voor participatie en democratie in cultuur, sport en het jeugdwerk. Ze zijn actief sinds 2008 en zetten in op maximale participatiekansen voor kansengroepen, samen met cultuur- jeugdwerk- en sportorganisaties en lokale vrijetijdsdiensten.

Demos ondersteunt o.a. de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie die participatiedrempels voor personen in armoede op het vlak van cultuur-, jeugdwerk- en sport wegwerken.

Ook in ‘het nieuwe publiq’ blijft Demos werken rond participatie en inclusie van mensen die drempels ervaren aan cultuur, sport en jeugdwerk. Daarrond blijft Demos trajecten inrichten met partners, expertise opbouwen en verder delen met het brede veld.

Ook maakt Demos samen met de leden en partners van VRIJUIT (voorheen Fonds Vrijetijdsparticipatie) cultuur- en sportevenementen met een regionale en nationale uitstraling in Vlaanderen en Brussel betaalbaar voor mensen in armoede.

Verder ken je Demos ook van het Sociaal Sportief platform.

Meer weten:

Gedeelde missie

We zijn ervan overtuigd dat beide organisaties elkaar zullen versterken, vanuit hun eigen expertise en gedeelde missie voor meer vrijetijdsparticipatie voor iedereen. Door de samenwerking kunnen ook de partnernetwerken van beide organisaties elkaar versterken en zorgen voor een meer complete benadering van vrije tijd. Zowel publiq als Demos hebben hun wortels in cultuur, en hebben hun werking uitgebreid naar sport en jeugd.

Beide organisaties richten zich al jarenlang op het verlagen van participatiedrempels. publiq doet dit onder andere met UiTPAS, Demos zet in op een uitgebreid kenniscentrum en de ondersteuning van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie. De bestaande samenwerking tussen Demos en publiq kunnen we nu nog beter verderzetten.

Ook zetten we de komende jaren in op de kruisbestuiving tussen Vrijuit (Demos) en UiTPAS (publiq) om kwetsbare doelgroepen nog beter te ondersteunen.

Kennis- en netwerkmomenten

Dit najaar komt de samenwerking alvast tot uiting in o.a. enkele netwerk- en kennismomenten, die Demos versterkt met hun expertise.

Je vrijetijdsbeleid in vorm

22 okt 2024 10:00 - 12:30
Meer lezen

Je vrijetijdsbeleid in vorm (online)

5 nov 2024 10:00 - 12:00
Online event
Meer lezen

publiqForum 2024

3 dec 2024 9:00 - 16:30 — Samen met KBR Brussel
Meer lezen