publiq is specialist in vrijetijdscommunicatie en marketing van het gevarieerde vrijetijdsaanbod.


publiq verbindt mensen met activiteiten en met elkaar door ervoor te zorgen dat ze elkaar vinden. Samen met zijn partners legt publiq stapstenen zodat ieder op zijn manier kan deelhebben en deelnemen aan het publieke vrijetijdsleven. Want met publiq maakt u het mee.

In het vouwboekje ‘UiT kom je overal tegen’ en het korte animatiefilmpje hieronder leggen we uit hoe het concept rond UiT in zijn werk gaat.

In de beheersovereenkomst 2017-2021 krijg je een overzicht van de inhoudelijke werking van publiq in 2017 volgens de strategische en operationele doelstellingen zoals vastgelegd in onze beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid voor de periode 2017-2021. 

Informeren

Wie aan cultuur of vrijetijdsbesteding wil doen zoekt gewoonlijk inspiratie binnen een straal van 30 kilometer rond zijn woonplaats. 'Wat valt er in mijn buurt te beleven?' is dus een logische vraag. Om die vraag passend te beantwoorden heeft publiq (vroeger CultuurNet Vlaanderen) een UiTnetwerk van meer dan 250 regionale partners in Vlaanderen en Brussel uitgebouwd: van UiTinAalst over UiTinBrussel tot UiTinZwevegem. Onder een herkenbaar UiTlabel wijzen websites, magazines en folders van lokale besturen de kortste weg naar activiteiten om de hoek.

De UiTdatabank is het hart van onze organisatie. Het is de centrale draaischijf waar alle informatie over vrijetijdsactiviteiten in Vlaanderen wordt ingevoerd, verzameld en opnieuw gedistribueerd. Ruim 28.000 organisatoren voerden het afgelopen jaar meer dan 215.000 activiteiten in. Deze schat aan informatie wordt niet alleen ontsloten via de agenda’s van lokale besturen, maar ook via onze eigen populaire website UiTinVlaanderen.be. Jaarlijks vinden meer dan 2,5 miljoen gebruikers met enkele muisklikken makkelijk hun weg door het volledige cultuur- en vrijetijdsaanbod. De UiTdatabank is daarnaast ook leverancier van deze informatie over vrijetijdsactiviteiten aan dagbladen, magazines en (websites van) Vlaamse televisiezenders. In totaal maken meer dan 500 externe kanalen dagelijks gebruik van de UiTdatabank voor de publicatie van agendagegevens.

Prikkelen

Informatie verzamelen en ontsluiten is slechts een eerste stap binnen een ruimere activerende opdracht. We reiken de lokale besturen van het UiTnetwerk graag een handige set van instrumenten aan om hun participatiebeleid doordacht uit te bouwen. Hierbij springt vooral het project rond de Vlaamse vrijetijdskaart UiTPAS in het oog. Deze chipkaart combineert uitnodigende voordelen voor alle pashouders met sociale kortingen voor mensen in armoede. Achter de schermen brengt de UiTPAS intussen waardevolle – uiteraard geanonimiseerde – realtimedata in beeld over de participatiepatronen en smaakvoorkeuren van de UiTPASgebruikers.

Jong geleerd

In dit grote verhaal nemen jonge mensen een bijzondere plaats in. Voor families met kinderen is er Vlieg, een label dat het culturele aanbod voor de allerjongsten (-12) zichtbaar maakt. Cultuurhuizen en vrijetijdsdiensten gebruiken dit vrolijke vliegje massaal in hun communicatie, terwijl families op de website UiTmetVlieg.be terecht kunnen voor tips van de Vliegredactie én van andere families. Zo vergroten we de kans dat mensen al op jonge leeftijd de smaak te pakken krijgen.

Meer jongeren, meer goesting geven in meer cultuur, daar gaat BILL voor. Zo’n 60 vrijwillige jongerenreporters werken mee aan de inhoud van BILL: een eigen(zinnige) selectie van niet te missen evenementen en opvallende items. Met de jaarlijkse BILL Awards krijgt jong, creatief, ondernemend talent een extra podium en een duwtje in de rug. De BILL-app, BILL-wedstrijden en laagdrempelige, originele sensibiliseringscampagnes en acties op scholencampussen en in steden vergroten de goesting nog meer.

Is dit alles een behoorlijk ambitieuze opdracht voor slechts één speler? Inderdaad. Om die reden is samenwerken met andere maatschappelijke actoren verankerd in ons DNA. Een recent voorbeeld is het partnership met onderwijsspeler Canon Cultuurcel voor de realisatie van Cultuurkuur.be. Dit e-platform voor leerkrachten en cultuureducatieve organisaties is een handige tool om cultuur ook in zoveel mogelijk schoolomgevingen te injecteren.